I dagens samhälle är bingo en modern institution, något som alla känner till och de flesta har prövat på. Bingohallar finns i landets alla större städer och i de flesta mindre, bingo har länge spelats via radio och teve, och under senaste åren har nätbingo slagit igen som en komet. Eftersom bingo är så populärt, och finns i så många olika former, kan de allra flesta komma igång snabbt och enkelt med spelet, vilket i sin tur leder till fler spelare, som gör spelet ännu mer populärt. Det är ett spel på uppgång med andra ord, och nätbingo passar lika bra för nybörjare som vana bingo-spelare. Men var började allt egentligen?

Faktum är att man inte vet särskilt exakt var och när bingo utvecklades, men de tidigaste gångerna spelet nämndes i böcker och skrifter var runt slutet av 1700-talet, i dåtidens Frankrike. Spelet tros dock ha en längre historia än så, men det var ungefär vid denna tidpunkt som spelet kom att spridas över den europeiska kontinenten och vidare till den amerikanska. Trots att världen inte var lika globaliserad på den tiden som den är idag, och de flesta inte hade tid eller råd att resa till andra länder, spred sig bingon som en löpeld. Eftersom det var ett roligt och framförallt enkelt nöje som man kunde spela var som helst började bingo bli en naturlig i del i sociala sammanhang bland de mer beresta, till exempel handelsmän, artister och underhållare. Dessa spelade sedan i sin tur med lokalbefolkningen när de reste runt vilket gjorde att spelet fick fotfäste på många orter på kort tid.

I Sverige blev bingo känt bland allmänheten som gemytligt spel först under det senaste århundradet, men det har vi sedan tagit igen med råge, eftersom svenskarna älskar bingo mer än de flesta. Bland allmänheten idag associerar man förmodligen främst bingo med teveprogrammet Bingolotto, som i sin variant har blivit en uppskattad del av många svenskars vardagstraditioner. Programmet började sändas 1988 och har sedan dess gjort hundratals svenskar till miljonärer och tusentals till nybilsägare. Att programmet blivit så folkkärt handlar dock förmodligen mer om att bingo i sig är ett socialt och berikande spel snarare än att vinsterna är höga. Samtidigt har vinsterna i allmänhet ökat, såväl som vinstchansen, på senare år i takt med att bingohallarna ersätts av bingosajter och konkurrensen hårdnat, vilket spelarna vinner på. Även om man inte spelar bingo för att bli miljonär skulle nog få säga nej till en trevlig vinst – och den spänningen finns förstås alltid med på ett hörn än idag.