Tanken bakom bingo är de allra flesta medvetna om, men det finns ändå några saker man bör tänka på i allmänhet. För det första så är det förstås för nöjet de flesta spelar, snarare än de stora vinsterna, men risken finns ändå att man råkar spela lite väl mycket eller att man förlorar pengar man sedan ångrar. Det är förstås i grunden ett positivt problem, eftersom man spelar mycket för att man gillar det, men det kan ändå bli dyrt. Att vara lite förutseende är därför alltid en mycket bra idé.

Det finns flera sätt att vara förutseende på och vilket som passar är helt och hållet individuellt. För vissa fungerar det bra att sätta en budget på hur mycket man är beredd att spendera varje vecka eller månad. Det gör att man inte riskerar förlora mer än sin budget, samtidigt som det har den extra fördelen att man lättare kan planera sina utgifter. För andra fungerar det bättre att sätta regler för hur man ska spela – till exempel att inte spela när man är upprörd eller bara spela på vissa dagar som är på förhand bestämda. Vilka regler man sätter spelar egentligen mindre roll än att man faktiskt sätter dem, så att man har klara förväntningar och har bra koll på spelandet.

Själva spelet är i grund och botten enkelt. Den vanligaste formen går ut på att man ska få fem nummer i rad, antingen horisontalt eller vertikalt, på en spelbricka eller spelplan. Här är det slumpen som avgör vilka nummer man får. Man kan dock påverka sina odds genom att spela på flera olika brickor samtidigt, vilket blir allt vanligare i takt med att bingospelare på nätet blir mer och mer vana vid nätbingo. Dock är det rekommenderat att börja med endast en bricka från början och sedan anpassa efter behov.

Utöver den klassiska bingoformen finns även andra bingoformer som kan vara såväl lättare som svårare, och här bör man så småningom prova sig fram för att se vilken man gillar mest. Mönsterbingo kallas en variant som går ut på att fylla ett mönster istället för linjer, vilket ofta sätter lite extra färg på tillvaron i bingospelet. Ett sådant mönster kan vara en bild på ett träd eller bara en form, till exempel. Slumpen avgör även här. Notera också att det inte bara behöver finnas en enda vinnare i en bingoomgång. Vilka nummer som kommer att dras är helt slumpmässigt, precis som var motsvarande rutor finns på brickorna. Därför är det fullt möjligt att det blir både en, två eller tio vinnare i en och samma omgång.

En annan variant är den engelska bingon, som i grunden är densamma som den klassiska bingon, men där vissa rutor på spelbrickan är överstrukna. Vilka rutor som är överstrukna är helt slumpmässigt och dessa rutor kan man då inte spela med. Det gör att det blir betydligt svårare att vinna och därför blir spelet mer spännande och utmanande.

Utöver själva bingospelen har en fascinerande och rolig tradition vuxit fram på nätbingosajter och nätcasino. Trenden går ut på att man spelar diverse andra spel i chattrummet under tiden som bingospelet pågår, och det är frivilligt att delta. Sådana spel är för det mesta helt textbaserade och kan handla om frågesport, ordgissningslekar eller ”hänga gubbe”. Detta är en liten extra bonus för den som spelar bingo och väl värt att hålla utkik efter, eftersom det gör dialogen med de andra spelarna mycket mer personlig och rolig.